Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Кар'єра і віра: християнство - у неробочий час?

    Зовсім недавно я влаштувалася на роботу в офіс в одну компанію. На співбесіді мене запитали про моє ставлення до релігії, я сказала, що православна, менеджер на це відповіла - це ваше право, але на роботі ви не повинні демонструвати свою релігійність, це прописано в наших корпоративних правилах. Я сказала: «Добре», а тепер мене мучить совість - напевно, все-таки християнин не повинен приховувати своє християнство? Поки я ще жодного разу про православ'я ні з ким на роботі не говорила, в основному підтримую всілякі світські розмови. Правда, поставила на своєму робочому столі маленьку іконочку, сподіваюся, мене не примусять її прибрати, але, напевно, тільки іконочку - це мало? Чи повинен християнин сповідувати своє християнство на світській роботі, як-то місіонерствувати? І чи правильно це, що в корпоративних правилах йдеться про релігію? Маргарита.

    Наталя, менеджер з персоналу великої торгово-виробничої компанії:

    Кар'єра і віра: християнство - у неробочий час?
    - Корпоративні правила - це внутрішній документ, в якому зазвичай прописана історія компанії, а також поведінку в компанії, стиль одягу, регламентація різних виплат і т. т. В принципі якщо керівництво вважає за необхідне, то і релігійні питання воно має право там висвітлити. Думаю, що власник компанії має право на те, щоб дотримувалися його бачення питання на його території. Мабуть, у такій ситуації віруючій людині, якщо вже він погодився працювати в цій компанії, не варто сильно афішувати свою релігійність і уставляти весь стіл іконами - для цього є будинок, храм. Стандарти робочого місця теж, до речі, можуть прописуватися в правилах, але я думаю, проти маленької ікони навряд чи хтось буде заперечувати, принаймні я про таке ніколи не чула. Якщо на релігійному грунті виникає конфлікт - зазвичай це свідчення того, що людина не компромісна, а керівнику, як правило, такі співробітники не дуже потрібні.

    Знайомлячись з корпоративними правилами при вступі на роботу, завжди можна відразу з'ясувати, які в компанії порядки і традиції, і тут же прийняти рішення не вступати в дану компанію, якщо вас щось не влаштовує. Коли Ви приходите влаштовуватися на роботу, озирніться, подивіться на обличчя співробітників, з якими вам належить працювати, - завжди можна скласти усереднений портрет співробітника компанії, - і вирішите, хочете ви працювати в цьому колективі чи ні.

    Вірити в Бога і ходити в храм, звичайно, потрібно. А також на роботі потрібно працювати і грамотно будувати відносини з колективом. Якщо ж людина з якихось причин йде працювати в світську компанію, така людина повинна бути готовою до того, що навколо хтось може не поділяти її церковних поглядів. Завжди є вибір - адже можна піти працювати в іншу компанію, і тоді такої проблеми просто не буде.

    У нашій компанії є люди, що дотримують пости, які святкують церковні свята, - до них нормально і з розумінням ставляться інші співробітники, з ними можна поговорити, якщо виникають якісь релігійні питання. І я не пам'ятаю, щоб з ними у кого-то були конфлікти на релігійному грунті, щоб вони коли-небудь з пісним обличчям сиділи на корпоративних святах або замість роботи ходили на служби. Віра - це не тільки ікони на робочому місці, мені так здається.

    Протоієрей Федір Бородін, настоятель храму святих безсрібників Косми і Даміана:

    - На мою думку, ховати своє християнство не треба ніколи, але і демонстративно, спеціально показувати віру - це ознака нещодавно наверненого неофіта чи не дуже здорової людини. Сповідування віри повинно бути спокійним, мирним, непоказушним. Я пам'ятаю розповідь про одного молодого чоловіка, який за радянських часів, увірувавши, в їдальні на роботі повертався демонстративно на схід, повільно осіняв себе хресним знаменням і робив уклін до землі. Вся їдальня завмирала в подиві. Не знаю, чого в цьому було більше - проповіді або спокуси. Хоча його внутрішня небоязнь показати, що він християнин, особливо в той час, викликає повагу.

    Мені здається, на роботі віруюча людина повинна насамперед бути ідеальним працівником. Тоді до нього ніхто не зможе причепитися, сказати - ось ти віруючий, а прогулюєш, або весь час запізнюєшся, чи погано виконуєш свої обов'язки. І я впевнений, що, якщо він буде вести себе як личить християнину, мирно, з любов'ю, доброзичливо, з повагою до всіх, люди, дізнавшись, що він віруючий, самі будуть приходити до нього з питаннями, самі будуть викликати його на проповідь. Тому що духовний голод у людей є. Але якщо віра проповідується людиною, яка не викликає поваги, - це не проповідь, а очорнення віри. Якщо людина дотримується постів, але на роботі хамить чи погано виконує свої обов'язки, то як місіонеру гріш йому ціна.

    Апостол Петро говорить, що ми в будь-який момент повинні бути готові розповісти про свою віру (див. 1 Пет. 3, 15). Я глибоко переконаний, що кожен християнин може бути місіонером, але кожен по-своєму. Є люди, які можуть «запалити» цілий колектив, у яких є благочестива зухвалість, як кажуть святі отці. А є люди, які так не вміють. Але вони можуть глибоко і молитовно відповідати на питання, якщо їх задають. Тому тут немає спільного рецепту. Якщо ви відчуваєте, що люди запитують вас, і ви бачите, що це для них важливо, ви не маєте права мовчати. Якщо ви промовчите, то ви згрішите. Є поріг, за який не можна переступати, не можна мовчати, якщо вас, наприклад, безпосередньо запитують, віруючий ви чи ні. Або якщо, не відповівши на якесь питання, ви спокусили людину. Наприклад, при вас щось погане говорять на адресу священноначалія або називають Церкву фірмою із заробляння грошей. Якщо я змовчу, значить, я з цим згоден. Я повинен встати і піти, або я повинен протистояти. Але як? Якщо ви почнете сваритися, роздратовуватися, то нічого доброго не досягнете. А ви спокійно наведіть приклад і розкажіть про якийсь свій досвід. Припустимо, я знаю священика, який продав спочатку свою машину, потім квартиру - і відновив храм на Волзі, зараз живе там у якійсь дерев'яній халупі. Ось така людина. Про такого розкажеш, і аргументи у всіх проти Церкви закінчуються. Або якщо хтось із ваших співробітників при вас блюзнює, то можна підійти до нього і сказати: «Ось я зараз відчуваю те саме, що ти б відчув, якщо я б почав говорити гидоти про твоїх батьків. Я не можу сидіти тут, якщо ти говориш такі речі. Якщо ми будемо з тобою разом працювати, будь ласка, не говори цього при мені».

    Звичайно, ставлення до Церкви у нас в суспільстві неоднозначне. Я знаю випадок, коли православна жінка принесла на Водохреща на роботу святої води, щоб все покропити, а в них у колективі працювала послідовниця Джуни, яка влаштувала з цього приводу скандал. Насправді, звичайно, ми живемо в християнській країні з православними традиціями, і послідовниця Джуни повинна була б сидіти тихо, як мишка, і мовчати, а ми - вільно виконувати християнські обряди і дії. Так повинно було б бути, але зараз це не так. Тому потрібно намагатися знаходити якийсь компроміс. Ну, наприклад, затриматися на роботі і покропити, коли всі підуть, або прийти і сказати: «Дівчата, я завтра принесу Водохресну воду. Давайте покропимо тут все після роботи. А хто не хоче, піде». І звичайно, не повинно бути такого - хто проти, я того прив'яжу до стільця і все одно буду кропити.

    Якщо від людини з якихось міркувань корпоративної етики начальство вимагає прибрати ікону з робочого столу (наприклад, під приводом того, що компанія багатонаціональна), то ось тут я, як священик, не можу дати загального однозначного ради, як себе в цьому випадку вести. Тому що потрібно знати ситуацію, людини, у якого виникла така проблема. Сказати: ні, ти повинен наполягти на тому, що у тебе все одно буде стояти ікона, і, коли ти підеш з офісу, начальник її викине у смітник, - зажадати такого сповідання від людини я не можу. Що це за людина, які його обставини, чи достатньо він сильний? А якщо у нього хвора дитина і більше роботи в місті немає? Може бути, дійсно найкращий християнський вихід з цього становища - не прибирати ікони, і постраждати, і потерпіти Христа ради, і навіть може бути піти з цієї роботи. Звичайно, це подвиг. Але запропонувати це як обов'язковий вихід для всіх я не маю права. Або ось інша ситуація: вчителю літератури директор школи не дозволяє ставити православну ікону в класі, знову ж таки посилаючись на багатонаціональність. Можна, звичайно, піти на конфлікт з цього приводу і звільнитися зі школи. Але ж літературу можна викладати так, що це буде проповідь про християнство без будь-якої ікони. Ось я закінчив школу в 1985 році, але до цих пір нескінченно вдячний своїй улюбленій вчительці з літератури. Тому що вона так викладала, що душа розкривалася. Ось це справжня проповідь.

    У місіонерстві повинна бути мудрість. Ось прийшла людина на роботу, а перед ним неоране поле. Ще жодного насіння в нього не впала. А в неорану землю сіяти насіння - це їх нищити. Треба спочатку приготувати грунт. І перше, що треба зробити, - за своїх співробітників щиро почати молитися. Треба попросити Бога, щоб Він дав слова, які могли б торкнутися їхніх сердець. І поступово, може бути не відразу, а за кілька років, цих людей теж можна буде залучити до Церкви.

    www.pravmir.ru
    • Переглядів: 4177
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com