Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
    Где то косяк! Проверь правильность строки подключения. Возможно просто нет новостей за последние 30 дней.
    Опитування
    Коли Ти святкуєш Жіночий день?
    у Неділю жінок-мироносиць
    8 березня
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Про молитву "Отче наш"

    Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім'я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам гріхи наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є Царство і сила, і слава, навіки вічні. Амінь.


    ***


    Отче наш! - тому що Він наш Творець, що створив нас ні з чого, і через Сина свого по єству зробився для нас Отцем по благодаті.

    Що єси на небесах - тому що Він опочиває в Святих, будучи святий, як написано; святіші ж за нас Ангели, що перебувають на небі, і чистіше за землю небо. Тому Бог переважно і є на небесах.

    Нехай святиться ім'я Твоє. Тому, що ти Ти святий, то освяти ім'я своє і в нас, освяти і нас, так, щоб ми, зробившись твоїми, могли святити твоє ім'я, сповіщати його, як святе, прославляти його в собі, а не хулити.

    Нехай прийде царство Твоє. Будь нашим Царем ради наших добрих справ, а не ворогом ради наших злих справ. І хай прийде царство твоє, - останній день, коли Ти приймеш царство над всіма, і над ворогами, і царство твоє буде вічне, як воно і є; чекає воно, втім, гідних і готових на той час.

    Нехай буде воля твоя, як на небі, так і на землі. Затверди нас, як Ангелів, щоб воля твоя була виконувана в нас і нами, як і в них; та буде не наша воля пристрасна і людська, але твоя, безпристрасна і свята; і, як Ти з'єднав земне з небесним, так і в нас, що знаходяться на землі, хай буде небесне.

    Хліб наш насущний дай нам сьогодні. Хоча ми просимо і про небесне, але ми смертні і, як люди, просимо для підтримки нашої істоти і хліба, знаючи, що і він - від Тебе, і Ти один ні в чому не маєш нужди, а ми зв'язані потребами і в Тобі вважаємо відвагу свою. Просячи лише хліба, ми не просимо зайвого, але необхідного для нас на справжній день, оскільки ми навчені не піклуватися і про завтрашній день, тому що Ти печешся про нас і в справжній день, будеш хвилюватися і завтра, і завжди. Але і інший хліб наш насущний подай нам сьогодні - хліб живий, небесний, всесвяте тіло живого Слова, якого не ївший не матиме життя в собі. Це - хліб насущний: тому що він укріплює і освячує душу і тіло, і не ївший його не має життя в собі, а споживший його живий буде в століття (Іоан. 6,51.53.54).

    І прости нам гріхи наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. У цьому проханні виражений весь сенс і вся суть божественного Євангелія: бо Слово Боже і прийшло в світ для того, щоб залишити нам наше беззаконня і гріхи, і, втілившись, для цієї мети зробило все, пролило свою кров, дарувало таїнства в залишенні гріхів і це заповідало і законоположило. Відпускайте і відпустять вам, говорить Воно (Лук. 6,37). І на питання Петра, скільки разів відпускати согрішившому в день, відповідає: до семидесяти раз по сім, себто: без ліку (Мф. 18,22). Крім того, Воно визначає цим успіх самої молитви, свідчивши, що, якщо той, що молиться відпустить, відпуститься і йому, і якщо залишить, залишиться і йому, і залишиться в тій мірі, в якій він залишить (Лук. 6,36.38), - зрозуміло, гріхи проти ближнього і Творця: тому що цього хоче Владика. Бо всі ми рівні за природою і всі разом раби, все хибимо, відпускаючи не багато, отримуємо вельми багато і, даючи пробачення людям, самі отримуємо пробачення від Бога.

    І не введи нас у спокусу. Тому що вельми багато у нас спокусників, повних заздрості і завжди ворожих, і багато спокус від демонів, від людей, від тіла і від безпечності душі. Спокусам піддаються всі - і що трудяться, і нерадящі про спасіння, праведники навіть більше, для свого випробування і піднесення, і вони тим більше мають нужду в терпінні: тому що дух, хоча і бадьорий, але плоть немічна. Спокуса також, якщо ти зненавидиш брата, якщо спокусиш його, образиш, або покажеш безпечність про справи благочестя. Тому, чим би ми не погрішили перед Богом і братом, ми просимо Його помилувати нас, самі милуючи і відпускаючи, і не ввести нас в спокусу. Якщо хто навіть і праведний, хай не сподівається на себе самого: тому що праведним можна бути лише при упокорюванні, милосерді і відпущенні іншим їх гріхів.

    Але визволи нас від лукавого. тому що він - непримиренний, невтомний і несамовитий ворог наш, а ми перед ним слабкі, оскільки він має якнайтоншу і невсипущу природу, - ворог лукавий, такий, що винаходить і сплітає нам тисячі підступів, і що завжди вигадує нам небезпеки. І якщо нас не вирвеш з них Ти, Творець і Владико всього і найлукавішого, діавола з його прихильниками, рівно і Ангелів, і нас: то хто може вирвати нас? У нас немає сил постійно протиборствувати цьому нематеріальному, стільки завидющому, підступному і хитрому ворогу. Визволи ж нас від нього.

    Бо Твоє є Царство і сила, і слава, навіки вічні. Амінь. І хто спокусить і образить тих, що знаходяться під твоїм владицтвом, Боже всього і Владико, що володіє і Ангелами? Або хто протиставить щось твоїй силі? - Ніхто: бо всіх Ти створив і дотримуєш. Або хто повстане славі твоїй? Хто осмілиться? Або хто може обійняти її? Нею наповнені небеса і земля, і вона вище небес і Ангелів: тому що Ти єдиний - завжди сущий і вічний. І твоя слава, царство і сила Отця, і Сина, і Св. Духа у віка століть, амінь, тобто, воістину, поза сумнівом і достовірно. Ось коротко сенс трисвятого і св. молитви "Отче наш". І її всю повинен знати неодмінно всякий православний християнин, і возносити до Бога, повставши від сну, виходячи з будинку, вирушаючи в святий храм Божий, перед куштуванням і після куштування їжі, увечері і відходячи до сну: бо молитва Трисвятого і "Отче наш" містить в собі все - і сповідання Бога, і славослів'я, і смиренномудріє, і сповідання гріхів, і благання про залишення їх, і надію благ майбутніх, і прохання необхідного, і зречення від зайвого, і покладає надії на Бога, і молитву про те, щоб не спіткала нас спокуса і ми були вільні від диявола, щоб творили волю Божу, були синами Божими і сподобилися царства Божого. Через те св. Церква здійснює цю молитву багато разів вдень і вночі.

    За повчаннями блаженного Симеона, архиєпископа Фессалонікійського


    Джерело: hram.lviv.ua
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com